Produkty, które skutecznie przyśpieszą Twój metabolizm! część pierwsza

Zastanawiasz się - co przyspiesza metabolizm? Na pewno imbir, zielona herbata, komosa ryżowa, owoce leśne… A to tylko niektóre przykłady produktów spożywczych pomagających w szybkim spalaniu kalorii. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący produktów, które pomagają przyśpieszyć metabolizm. Przeczytaj go koniecznie!
 

Spróbuj jajek!
Zacznijmy od tego, że jajka to superproteiny! Przede wszystkim zawierają dziewięć niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu aminokwasów. Mało tego, niejednokrotnie udowodniono już, że osoby, które jadły jajka na śniadanie dłużej pozostawały najedzone a spożywana przez nich dzienna dawka kalorii była mniejsza. Przede wszystkim jednak traciły kilogramy! Zapytasz jak? No cóż, badania pokazują, że jedzenie bogatych w białko porannych posiłków spowalnia Twój apetyt w ciągu dnia. Poza tym najlepszym zagraniem z Twojej strony jest jedzenie większej liczby kalorii, gdy jesteś fizycznie aktywna, dlatego też jedz jajka na śniadanie.
 

A może nasiona chia?
Generalnie rzecz ujmując nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, używane były od wieków w kuchni Ameryki Środkowej i Południowej. Co ciekawe wiele kultur stosowało je, by przeciwdziałać cukrzycy, otyłości i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Okazuje się, że te niepozorne ziarenka wypełnione są po brzegi zdrowymi tłuszczami, które pomagają zwalczać stany zapalne oraz białkiem i błonnikiem, dlatego też dłużej czujesz się syta. Musisz wiedzieć, że już jedna łyżka chia zapewni Ci ogromną, bo 2,5000-miligramową dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, 4,5 gramów błonnika, 3 gramy białka i mnóstwo cennych składników fitoodżywczych. Po prostu dorzuć odrobinę do owsianki, jogurtu, koktajlu, sałatki – możliwości są właściwie nieograniczone, bo nasiona chia możesz dodać do wszystkiego.
 

Cuda cynamonu
Przede wszystkim cynamon to przyprawa pełna mocy, nie dość, że pomaga Ci spalać kalorie (przyspiesza Twój metabolizm) to jeszcze, jak udowodniono, pomaga organizmowi zablokować przyswajanie glukozy i pomaga insulinie usuwać nadmiar cukru z krwi. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i zapobiega otyłości. Dlatego regularnie konsumowany cynamon pomaga zwalczać także gastroparezę, czyli chorobę polegająca na zaburzeniu opróżniania żołądka. Po prostuDodawaj szczyptę cynamonu do kawy.
 

Kurkuma lekiem na wszystko!
Pojawia się więc pytanie, czy słyszałaś już o kurkumie? Musisz wiedzieć o tym, że ta nazywana ósmym cudem świata indyjska przyprawa dba o piękną cerę, pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i demencją.
 

Owoce leśne
Trzeba przyznać, że jagody, jeżyny, borówki maliny i pozostałe owoce leśne to cenne źródło zwalczających choroby polifenolów – składnika, który chroni nasz układ krążeniowy. Jednak najlepiej sprawdzają się: żurawina, truskawki i jagody. Co ciekawe, badania pokazały, że te 3 rodzaje owoców mają wpływ na utratę zbędnych kilogramów, hamują odkładanie się tłuszczu, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwdziałają cukrzycy a poza tym chronią florę bakteryjną jelitową, hamując wzrost szkodliwych patogenów.