Przepis na przepyszne pszenno-żytnie bułki na zakwasie!

Przede wszystkim, wspaniałe bułki na zakwasie żytnim da się przygotować bez udziału drożdży. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować bułki pszenno-żytnie na zakwasie. Przeczytaj go koniecznie!
 

Kilka słów o pieczeniu bułek
Zacznijmy od tego, że bułki pszenno-żytnie na zakwasie zostały przygotowane na trzech mąkach: żytnia razowa (zakwas), pszenna i pszenna razowa (w oryginale mąka graham, można też użyć mąki orkiszowej razowej). Generalnie rzecz ujmując przygotowanie ciasta należy zacząć wieczór wcześniej i, jak w przypadku innego pieczywa na zakwasie, sporą rolę odgrywa tutaj czas i Wasza cierpliwość. Przede wszystkim jednak bułeczki wspaniale rosną (ciepła pogoda sprzyja), a ich miąższ jest bardzo puszysty. Dlatego też pieczemy je 'przytulone', dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Na pewno posmakują Wam!
 

Składniki niezbędne do przygotowania zaczynu (wieczór wcześniej)
Zanim zabierzesz się za przygotowanie zaczynu musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 110 gram zakwasu żytniego, aktywnego, 440 mililitrów wody oraz 200 gram mąki pszennej chlebowej. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie zakwasu chlebowego!
 

Przygotowanie zakwasu chlebowego
Przede wszystkim, wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Następnie przykryć wszystko folią spożywczą, odstawić na blat na 12 godzin. Generalnie otrzymany zaczyn będzie bardzo rzadki, natomiast po 12 godzinach powinien być spieniony z dużą ilością pęcherzyków powietrza.
 

Niezbędne składniki do przygotowania ciasta właściwego
Użyj cały wczorajszy zaczyn, 345 gram mąki pszennej chlebowej, 100 gram mąki pszennej razowej lub orkiszowej razowej lub mąki graham, 35 gram zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżka soli oraz 1 łyżka miodu lub melasy. Poza tym koniecznie zaopatrz się w takie składniki jak: do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (na diecie bezjajecznej pominąć), do posypania: siemię lniane, płatki owsiane, mak itp.
 

Przygotowanie ciasta właściwego
Najpierw musisz dwie formy okrągłe o średnicy 24 cm i 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć zupełnie innych form, np. większej prostokątnej). Potem należy w misie miksera umieścić wszystkie składniki na ciasto właściwe, wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, do połączenia i otrzymania gładkiego ciasta (ciasto można też wyrobić ręcznie). Następnie ciasto trzeba zostawić w misie (może się kleić na tym etapie), przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości, po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Potem z ciasta odrywać równe kawałki i formować bułeczki, około 65 g każda, oprószone mąką układać w formie, w niedużych odstępach, które pozwolą na połączenie się ciasta podczas wyrastania (patrz zdjęcie przed pieczeniem). Natomiast po uformowaniu bułeczek obie formy przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić ponownie do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (u mnie etap ten trwał 1 godzinę i 15 minut). Wszystko piec w temperaturze 230ºC przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 15 - 20 minut, do wypieczenia (wianuszek piekłam krócej, w sumie około 23 minut). I gotowe! Smacznego!