Przepis na przepyszne drożdżowe paluch z serem żółtym!

Przygotowanie pysznych, drożdżowych paluchów z serem żółtym!
Przede wszystkim musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Potem należy uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Gdy to zrobisz to należy wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 16 równych części, każda około 35 g, uformować z nich podłużne, 12 - 15 cm paluchy. Potem ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 - 4 cm od siebie (można piec na blaszce do bagietek). Następnie przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Jednak dopiero przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać serem (dodatkowo posypałam suszonymi liśćmi pietruszki i papryką). Całość piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przepis dla osób, które pieką na maszynie do pieczenia chleba: wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem trzeba nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', a po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.